Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Poznávání Evropy

16.10.2017 14:58

Po třech letech se starším studentům gymnázia opět naskytla možnost na týden odcestovat a poznávat krásy a zajímavosti jihozápadní Anglie a Walesu.

Ve večerních hodinách 23. září celkem osmačtyřicet studentů nedočkavě čekalo, až zamávají dojatým rodičům z oken autobusu a vydají se na dobrodružnou, ale i velmi náročnou cestu.

Celý nedělní den jsme strávili v zemi vaflí a čokolády-Belgii. Dopoledne patřilo Atomiu, dominantě Bruselu, postavené díky výstavě EXPO. Následovalo město světového dědictví, Bruggy aneb „Benátky severu“, které nás uchvátily svou atmosférou.

Velmi netradičně jsme prozkoumali nádherné historické zákoutí města při plavbě tamějšími kanály.

Francouzský Dunkerk se pro nás stal nočním útočištěm, zde jsme si alespoň krátce odpočinuli před přeplutím trajektu a následném vylodění na půdě Velké Británie. Přímořské počasí bylo znát... Ještě tentýž den jsme navštívili nejoblíbenější sídlo Jejího Veličenstva, hrad Windsor, kde jsme zhlédli tradiční výměnu stráží. Dále Silbury Hill, nebo Avebury, největší kamenný kruh v Británii. V závěru dne autobus dorazil do města Froome, kde jsme se setkali se svými hostitelskými rodinami, u kterých jsme strávili následující tři noci.

Po pro nás nezvyklé snídani v podobě toustů na všechny různé způsoby jsme vyrazili po stopách krále Artuše do města Glastonbury, kde jsme pátrali i po Svatém Grálu. Následovala prohlídka gotické katedrály ve Wellsu a návštěva římských lázní ve městě Bath, ve kterém jsme také pořádně provětrali své peněženky v oblíbeném obchodním domě  Primarku.
Po zaslouženém odpočinku a další typické britské snídani se všichni účastníci zájezdu už těšili na prozkoumání hradu Chepstow, nebo magického opatství Tintern Abbey. Zlatým hřebem celého týdne se bezesporu stala návštěva hlavního města. Nenechali jsme si ujít jeho hlavní turistické zastávky jako Buckingam Palace, Westminster Abbey nebo známé náměstí Trafalgar Square. Po povinném „selfíčku“ u „Big Benu“ jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna měla možnost si prohlédnout Londýn z ptačí perspektivy, z kabinky „londýnského oka“, na druhou skupinku už čekaly celebrity ze všech možných koutů světa v muzeu voskových figurín Madame Tussauds.
S Londýnem jsme se rozloučili plavbou po Temži, při které jsme propluli pod zářícím Tower Bridge.

Ani jsme nestačili pořádně vstřebat velké množství zážitků a postřehů z mile překvapující Británie a už jsme se neúprosně blížili k naší domovině, která se v mnoha ohledech velmi liší.
S jistotou můžeme říct, že tento příjemný zájezd jen podpořil naše budoucí cestovatelské sny a plány!

                                   Adéla Chocholáčová a Daniela Kuncová, studentky sexty