Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Renesanční šlechtici na našem gymnáziu

21.11.2016 17:50

     10. 11. 2016 se v aule gymnázia uskutečnil pro studenty nižšího gymnázia, kvinty a I. ročníku zajímavý program - Agentura  Pernštejni předvedla svůj pořad nazvaný Renesanční vojenství.

     Dva účinkující členové skupiny historického šermu odění v dobových kostýmech studentům přiblížili období české renesance ve vojenské a částečně i ve společenské oblasti. Prostřednictvím hraných scének se posluchači dověděli mnohé informace o vývoji sečných a bodných zbraní, někteří studenti si dokonce sami mohli vyzkoušet renesanční vojenskou taktiku a vytvořit si (samozřejmě se zbraní v ruce) tzv. falangu.

     Během hodinového pořadu se auditorium zábavnou formou seznámilo se zásadní změnou společenské úlohy šlechtice - z drsného středověkého válečníka ve všestranně vzdělaného dvořana, který svou původní vojenskou roli přenechává profesionálním žoldnéřům.

     Že studenty program zaujal a líbil se jim, bylo jasné nejen z potlesku po jeho skončení, ale i z následné besedy s vystupujícími šermíři. Určitě se s nimi rádi setkáme v některém z jejich dalších pořadů věnovaných české historii.

                                                                                                           I. Prokůpková