Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Comenius Club

11.10.2011 11:27

COMENIUS CLUB

Naše škola podala v minulém školním roce grant na tzv. bilaterální projekt společně s finskou partnerskou školou z Halli. Jednalo se o další pokus o pokračování velmi úspěšné a dobře fungující studentské výměny. V minulých letech již proběhly tři takovéto výměnné pobyty našich studentů ve Finsku a naopak.

S finskou kolegyní Suvi Janisniemi jsme vymysleli a sestavili projektovou žádost s názvem Killing two birds with one stroke ( Zabít dvě mouchy jednou ranou) a tento projekt jsme zaměřili na porovnání česko-finských přísloví pomocí anglického jazyka. Toto téma se nám oběma velmi líbilo,  nabízí se mnoho aktivit spojených s příslovími, na něž bychom se chtěli zaměřit( např. trojjazyčný ilustrovaný slovník přísloví, krátké dramatické zpracování jednotlivých přísloví, porovnání jednotlivých přísloví a jejich obdoby v daných jazycích, atd.).

Dne  22.9.2011 jsme dostali oznámení z NAEP ( Národní agentura pro evropské vzdělávací  programy), že naše žádost byla schválena. Tato zpráva nás velmi potěšila. Na druhou stranu pro nás znamená spoustu práce mimo rámec vyučování. Dostaneme přidělen tzv. budget, který použijeme hlavně na cestovní náklady a na náklady spojené s projektem. Jedná se o

17 000,- euro, což jistě není zanedbatelná částka.

Takže, co to vlastně vše znamená???

S finskou kolegyní jsme tento projekt zaměřili na odpovídající věkovou skupinu našich a finských studentů ( naše sekunda a tercie s dvanáctiletými a třináctiletými), kteří spolu začnou pracovat na zadaných tématech, komunikovat, seznamovat se díky e-mailu, skypu, facebooku, atd. Dále by měla v dubnu/květnu 2012 odletět na 12-14 dní skupina 20-22 vybraných studentů do finského Halli, kde budeme navštěvovat partnerskou školu, bydlet v hostitelských rodinách, poznávat zdejší zemi díky připraveným exkurzím. Veškerá komunikace bude uskutečňována v angličtině. Jak již jsem zmínil, jedná se v pořadí o čtvrtou výměnu, takže nejedeme do neznáma a s finskou spoluprací máme jen ty nejlepší zkušenosti. V dalším školním roce 2012/2013 k nám na oplátku přiletí stejně početná skupinka studentů z Finka a na nás bude, abychom jim oplatili jejich pohostinnost ( budou bydlet, stravovat se a trávit volný čas v rodinách studentů, kteří pojedou do Finska, navštěvovat naši školu, atd.).

Takže všichni, kdo máte zájem sledovat novinky v projektu, sledujte COMENIUS CLUB.

Studenti sekundy a tercie, kteří se chcete zapojit do výše zmíněného projektu, ozvěte se mi co nejdříve e-mailem na barta@gybnp.cz a dozvíte se další instrukce.

Don't put off till tomorrow what you can do today.

Martin Bárta, 7.10.2011