Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

„Ďáblíci nebo andílci“?

05.11.2014 08:00

Pod tímto názvem se dne 5. listopadu 2014 konal program Centra prevence (dříve pod názvem Nadosah) ve třídě sekundě.

Pracovníci centra se po celé tři vyučovací hodiny plně věnovali žákům sekundy, aby je motivovali a naučili větší třídní spolupráci. Práce určitě jednoduchá nebyla, protože třída je velmi hlučná, je zde mnoho sebevědomých „ďáblíků“, kteří se neustále velmi nahlas dohadují, překřikují, každý chce mít slovo hned a každý má co říct. Tomu všemu přihlíží skupina „andílků“, kteří nemají zapotřebí se násilně zviditelňovat, počkají, až jim bude dán prostor a potom zasáhnou. Nejsou o nic méně nadaní a talentovaní, často i naopak. Je jim za těžko se křikem a „násilím“ prosazovat tam, kde je plno. Raději počkají, až na ně dojde řada, až jim bude dán prostor.

Co je správně??

Každý je nějaký, všichni máme své kladné i záporné stránky. Ve třídním kolektivu je velmi důležité, aby zde měl každý své místečko, byl uznáván a brán takový, jaký je. Mám pocit, že ve třídě sekunda to naštěstí platí. Dokládají to svou spoluprací ve třídě, při nácviku programu na besídky v aule, v organizaci třídních aktivit. Jde jenom o to, aby byli schopni se domluvit, přistoupili na společná pravidla a kompromisy.

Celý tříhodinový program byl pro nás všechny, žáky i mě třídní učitelku, velmi přínosný a poučný. V současné době jsou dívky vyspělejší než chlapci, nedělá jim problém vše namyslet, zorganizovat a zaúkolovat chlapce. Ti se sice přizpůsobí, i když na oko se jeví jako dospělí „chlapáci“. Nechají se dívkami zatím koordinovat, ale tváří se jako dospělí.

Během nenásilného poučného programu si všichni užili i mnoho zábavy a věřím, že někteří žáci se i více poznali, více o sobě navzájem dozvěděli.

Pavla Filipová ( tř. učitelka sekundy)

 

 

Fotogalerie: „Ďáblíci nebo andílci“?