Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Naše duhové vzdělávání v Anglii

13.09.2017 11:05

Po několika neúspěšných pokusech se naší škole podařilo získat poměrně prestižní grant Erasmus+ pod názvem „Vzděláváme se duhově“ určený pro mobilitu pracovníků ve školství. Přestali jsme již doufat v kladný výsledek, a tak nám připadalo až téměř nereálné, že by skupina osmi pedagogů bystřického gymnázia mohla strávit 14 dní v Anglii. Náš projekt se stal skutečností ve chvíli, kdy jsme na polovině srpna nastoupili do letadla směrem Londýn a po dvouhodinovém letu a stejně dlouhém transferu jsme konečně dorazili do anglického letoviska Bournemouth. Vítalo nás sice slunné počasí a přeplněné pláže, ale teplota vody jaksi nekorespondovala s normou zvyklou na jadranském pobřeží. Odhlédněme však od 17°C teploty mořské vody a spíše se zaměřme na cíl naší cesty, kterým byl vzdělávací kurz v tamější jazykové škole English 2000.

Počínaje prvním dnem jsme byli rozděleni do tří skupin dle parametrů našeho projektu (metodika kurzů k přípravě na FCE, CLIL ve výuce dějepisu a zeměpisu, CLIL a jazyková průprava). Nutno podotknout, že se nás ujali vstřícní a erudovaní učitelé, kteří nám předávali po celou dobu pobytu bohaté zkušenosti. Dokonce pro nás organizovali poznávací výlety po jižní Anglii. Díky tomu jsme měli možnost navštívit přístavní městečko Poole (spojené se zakladatelem skautského hnutí a místem odkud vyrážely spojenecké jednotky v Den D), majestátní hrad Corfe Castle a zámek Kingston Lacy s nádherným parkem a překrásnou obrazárnou, které by mohl závidět i samotný Louvre. Nesmíme zapomenout ani na maličké Christchurch s mohutným klášterem a zbytky normanského hradu nebo Wimbourne s prastarou knihovnou, kde si můžete prezenčně půjčit několik set let staré knihy. Také cesta lodí byla velkým zážitkem. Okouzlilo nás Jurské pobřeží s křídovými skálami, na kterých cvičili vojáci vylodění v Normandii nebo unikátní ostrov Brownsea Island s rezavými veverkami. V odpoledních hodinách, resp. o víkendu si každý vybral svůj vlastní program – návštěvu Winchestru, cyklovýlet v národním parku New Forest, návštěvu zápasu Premier League  či unikátní a asi největší tankové muzeum ve Woolu. V rámci společného výletu pak celá skupina navštívila velšský Cardiff a tamější proslulý hrad či legendární ragbyový stadion Millenium.

Mimo vzdělávání a poznávací zájezdy se každý účastník mohl seznámit s životem běžných Angličanů, s jejich stravovacími zvyky. Rychle se změnil náš pohled na anglickou snídani. Namísto očekávané slaniny s vejci se totiž servírovaly každý den toasty s marmeládou. Pěkný kulturní šok pro neznalé! Ani skromnější ubytování a opravdu tragická hromadná doprava však nemohly zhatit naše bohaté poznatky a zážitky.  Docela neradi jsme se vraceli domů, kde nás za několik dní čekal návrat do školy. Myslím, že jsme nelitovali ani kratší dovolené, kterou jsme tentokrát strávili vlastním rozvojem a vzděláváním. Tyto poznatky bychom rádi v novém školním roce aplikovali v praxi. Naše škola si vzala za své více propojit odborné předměty s anglickým jazykem. Věřím, že naši studenti ocení odbornou terminologii, aktivity v anglickém jazyce v předmětech jako dějepis, zeměpis, český jazyk, fyzika, chemie, IVT či tělesná výchova.

Libor Veselý, grantový koordinátor