Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Za poznáním na exkurzi

20.10.2017 06:02

Za poznáním na exkurzi „ v terénu „

Přesvědčit studenty, že vědomosti získané ve školním prostředí opravdu souvisejí s životem, jenž nás obklopuje, a tedy reálně existují, mají za cíl tzv. poznávací exkurze. Byť některé třídy tuto příležitost odmítají, o současných třeťácích a septimánech to neplatí…a to je dobře!

Exkurze se vždy svou podstatnou částí tematicky vztahuje k studijní látce konkrétního ročníku. Tu letošní podniklo 4. října 2017 dvaapadesát  účastníků.

Prvním místem byla Číhošť spojená s událostí známou jako číhošťský zázrak. Moderní dějiny /tentokrát sahající do 50. let / volají po objevování. Ocitnout se přímo in mediás rés – to opravdu nenahradí žádný teoretický výklad. Zhlédli jsme propagandistický film poplatný době vzniku a  natočený přímo v číhošťském kostele, vyslechli jsme zasvěcený komentář Ing. T. Fialy…pro některé studenty možná nejsilnější zážitek z celého dne.

Ale i další místa – geografický střed České republiky nacházející se též v Číhošti, Haškův památník v Lipnici nad Sázavou, kde autor psal a diktoval svého Švejka,  přesahují do vyučovacích hodin zeměpisu a literatury. V přírodním prostředí  si potom někteří doslova osahali tzv. Památník odposlechu /viz Brettschneiderovo ucho /. Impozantní skulptura F. Bílka Modlitba nad hroby na chýnovském hřbitově pomůže zase lépe pochopit podstatu symbolismu.

Byť  studenti měli za sebou nabitý program i náročnou cestu, vydrželi v Památníku dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí sledovat časově náročnou expozici. Drobné zdřímnutí a mikrospánek byly tolerovány, padají na vrub únavy…J Procházka v prosluněném anglickém parku, obklopujícím vilu a hrobku československého prezidenta, přinesla potom žádoucí osvěžení.

Poslední naplánovanou zastávkou se stal premonstrátský klášter v Nové Říši, mj. výjimečný svou unikátní knihovnou s 16 000 svazky. Zde studoval a nacházel svoji inspiraci básník české moderny Otokar Březina.

Příležitost poznat pro cizince méně obvyklé destinace měla i Šartam, studentka z Thajska, která u nás tráví tento školní rok.

Díky finančnímu příspěvku SRPŠ se podstatně snížily náklady na úhradu dopravy, akce je tak přijatelná opravdu pro všechny. Studenti byli vnímavými a pozornými posluchači, každý si může v hlavě srovnat objevené informace i vstřebat zážitky, které doplňují a rozšiřují teoretické vzdělání.

                                                                                                                                                             L. C. , M. D., L. H

Fotogalerie: Za poznáním na exkurzi