Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Enersol poprvé na gymnáziu

26.04.2016 13:14

                Naši studenti, Jaroslav Škorpík a David Jílek, se v letošním roce poprvé zapojili do projektu Enersol. Cílem projektu je prohlubovat povědomí o využívání obnovitelných zdrojů energie, o šetření energií a omezování emisí v dopravě.

Výběr tématu byl snadný, inspirací se nám stala budova gymnázia. V rámci provozu školy je snahou maximálně šetřit energii, například pomocí úsporného osvětlení či termostatických hlavic sloužících k regulaci vytápění, ale jiný, alternativní, zdroj energie škola nevyužívá. Studenti se tedy zaměřili tímto směrem a výsledkem byl projekt na téma Návrh na úsporu energie v budově Gymnázia Bystřice nad Pernštejnem s využitím fotovoltaických panelů. V projektu hoši zhodnotili energetickou bilanci budovy a navrhli způsob, jak snížit výdaje za elektrickou energii. Pokud by se projekt v budoucnu realizoval, škola by podle jejich výpočtů ročně snížila odběr elektrické energie ze sítě o celou jednu třetinu a investice by se zřizovateli vrátila už do šesti let. Kvalitu práce ocenila také porota, která ji zařadila v kategorii Enersol a praxe mezi osm nejlepších a doporučila ji do krajského kola.

                Krajské kolo se konalo 18. 2. 2016 v prostorách kongresového sálu KÚ v Jihlavě.  Záštitu nad touto akcí převzal hejtman kraje Jiří Běhounek. Jaroslav Škorpík, za účasti senátora Miloše Vystrčila, radní Jany Fialové, náměstka primátora Milana Koláře a dalších účastníků soutěže, projekt velmi poutavě přednesl a díky tomu si hoši domů odvezli nejenom sladký dort, ale také 3. místo z krajské soutěže. Povzbudivé bylo zjištění, že první tři projekty od odborné poroty získaly stejný počet bodů a o vítězi nakonec rozhodl váhový přepočet, který nás zařadil pouhých pět setin bodu za vítěze.

Úspěch na krajské úrovni studenty posunul do národního kola konaného 17. a 18. 3. v Nymburce, kde si poprvé mohli vychutnat atmosféru celostátního kola. Zde se stali úspěšnými reprezentanty kraje Vysočina a s krajským družstvem po boku studentů z VOŠ a SOŠ Bystřice n. P.,  VOŠ a SOŠ Žďár nad Sázavou, Gymnázia Chotěboř a OA, SZŠ a SOŠs Jihlava vybojovali krásné páté místo. Účast na projektu Enersol byla pro naše studenty velkým přínosem. Získané informace a zkušenosti jistě dále zúročí při studiu na vysoké škole technického typu, kam se oba mají v plánu příští rok hlásit. 

foto