Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Jak se daří v matematicko-fyzikálních soutěžích

09.05.2023 08:59

V průběhu měsíce dubna probíhalo okresní kolo Astronomické olympiády, Fyzikální olympiády i Matematické olympiády. Velkou radost máme z toho, že se těchto soutěží účastní žáci ve velkém počtu a navíc se objevují i na předních pozicích ve výsledkové listině.

Astronomická olympiáda

Nejlépe si s otázkami v krajském kole této soutěže poradil v kategorii GH Filip Šorf ze sekundy, který obsadil vynikající 1. místo. Jeho percentil v ČR byl 94%. Ve stejné kategorii se na pěkném 11. místě umístil Tomáš Menšík z primy. Starší spolužáci také úspěšně bojovali. V kategorii EF (tercie, kvarta) obsadil výborné 4. místo Vojtěch Fořt z tercie, jehož percentil v rámci ČR byl 81,9%. Ani 11. místo Štěpána Karáska ze stejné třídy není vůbec špatným umístěním. Nakonec v kategorii CD (1. a 2. ročník SŠ) udělal velkou radost student 1.A  Aleš Slaný, jehož 3. místo v kraji je také supr výsledek.

Matematická olympiáda

Soutěž v kategorii Z9 proběhla již v lednu tohoto roku, úspěšnou řešitelkou okresního kola se stala žákyně kvarty Barbora Bělíková (11. místo). V kategorii Z8 ukázali své matematické dovednosti žáci tercie Vojtěch Fořt a Jan Malaska. Z 36 soutěžících měl Vojta plný počet bodů a tedy zasloužené 1. dělené místo.  Jan se také stal úspěšným řešitelem. I mladší spolužáci předvedli výborné výkony. V kategorii Z7 se na předních místech objevil Filip Šorf (7.-9. místo) a Alžběta Špačková, oba žáci ze sekundy. A nakonec tu máme naše malé primány z kategorie Z6, pěkná místa získali Jiří Klíč (9.-11. místo) a Jiří Šustal (9.-11. místo), tedy opět výborná reprezentace školy.  

Fyzikální olympiáda

Do okresního kola se přes školní kolo dostalo 5 žáků NG. V kategorii E příkladně zabojovala žákyně kvarty Barbora Bělíková a stala se úspěšnou řešitelkou i okresního kola, skončila na krásném 8. místě. Postoupila i do kola krajského, ale protože v době konání krajského kola v Jihlavě měla již jinou soutěž, nezúčastnila se.  O rok mladší žáci soutěžili v kategorii F. Ze 4 fyzikálních úloh mohli získat 40 bodů. Vojta Fořt obdržel 38 bodů a tak mu zaslouženě patří 2. místo. Velká gratulace. Dobře mu sekundovala spolužačka z tercie Isabel Krbůšková, která také splnila podmínky pro úspěšnou řešitelku okresního kola fyzikální olympiády (10. – 11. místo).

Kromě těchto olympiád proběhly na gymnáziu podobně zaměřené soutěže Pythagoriáda, Matematický klokan, Přírodovědný klokan, Matematická internetová olympiáda. Výsledky našich žáků jsou průběžně vyvěšovány na nástěnce vedle kabinetu fyziky. Všem účastníkům matematických a fyzikálních soutěží děkujeme za příkladnou reprezentaci školy a přejeme v dalších letech mnoho podobných úspěchů.

Mgr. Monika Stará, MF komise