Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Lyžařský kurz

07.03.2017 11:43

O lyžáku trošku jinak aneb další lyžařský kurz studentů za námi

Lyžuje stále více lidí, prostě to tak je. Na našich horách přibývají kvalitně vybavená zimní střediska, servis pro lyžaře se stává sofistikovaným. Sympatické je, že nelze mluvit pouze o módní vlně. Četné rodiny s malými lyžaři, teenageři brázdící sjezdovky na lyžích či snowboardu posunují věkový průměr stále níže…chtějí umět elegantně a rychle sjíždět svahy, užívat pocit z jízdy ve volném terénu i na skicrossových tratích.

Jistě i toto jsou důvody, proč pravidelně vždy v únoru absolvuje početná skupina studentů kvinty a 1.ročníku naší školy svůj lyžařský kurz. Ten letošní se uskutečnil od 5. do 10. února 2017 za naprosto ideálních sněhových podmínek. Již posedmé jsme využili kapacitu horské chaty Solitér v Karlově pod Pradědem. Karlovské údolí se skvělými parametry zvláště pro lyžařské kurzy, tedy se svahy různé a pestré náročnosti, prošlo a stále prochází ukázkovou proměnou. Investice do lanovek, úpravy sjezdovek, pohodlného zázemí můžeme porovnávat při každé opakované návštěvě.

Letošní kurz měl prioritu v počtu studentů, kteří začínali s výukou jízdy na snowboardu úplně od píky. Bylo jich sedmnáct z celkového počtu třiceti jedna frekventantů. Jejich vytrvalost a píle je přivedly k vytouženým obloukům, které po několika dnech výuky umně vykroužili na modré i červené sjezdovce. Velké oblibě se také těší lyžování na osvětlených sjezdovkách. Za poznámku stojí fakt, že mnozí lyžaři přicházejí se špičkovou výbavou, neboť jsou k lyžování vedeni ve svých rodinách. Jejich umění může potom být motivací pro ostatní…vzájemná interakce je jedním z cenných aspektů lyžařského kurzu. Nelze opomenout tradiční běžkařský výšlap na Praděd a Švýcárnu, který podniklo dvanáct statečných.

I když se nám nevyhnulo zranění – jedno zlomené zápěstí – sportovně dovednostní cíle byly naplněny. Je to výzva pro příští ročník/y/.

L. Císařová, vedoucí LK