Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Studentské volby do Evropského parlamentu

30.04.2014 12:02

Studentské volby do Evropského parlamentu

Na kterých politických subjektech by stála naše společnost, kdyby měli rozhodovat ve volbách pouze studenti? Na tuto otázku nám měli odpovědět letošní Studentské volby do Evropského parlamentu.  Volby byly organizovány pod záštitou programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Na bystřickém  gymnáziu se volilo v pondělí 28. dubna.  Jak volby dopadly? Pojďme se na to podívat.

Každý student mohl volit z nabídky třiceti devíti politických stran, jenž doopravdy letos do Evropského parlamentu kandidují. Studentstvo bylo předem poučeno, jak se správně volí (jen jedna strana, hlasování za plentou). Seznámení s tím, jak volby fungují, byl také další důvod, proč tento program na školách existuje. A výsledky voleb?

Hlasovalo celkově 86 studentů, z toho dva hlasy byly bohužel neplatné.

Vítězem volem se 16% se stala Česká pirátská strana, hlavními jejími konkurenty byl Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (11%),  strany TOP 09 a ANO 2011, obě shodně se šesti procenty.

Ze 39 stran se „dostalo do urny“ devatenáct stran, což je polovina kandidátů. Z klasických parlamentních stran dostaly čtyři hlasy Komunisté, dva hlasy ODS, stejně jako ČSSD.

Takové tedy byly naše školní-evropské volby.