Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Workshop 3D modelování a 3D tisk

06.06.2016 12:00

V rámci popularizace vědy a techniky ve školách se podařilo uskutečnit seminář pro zájemce o problematiku modelování a technologie 3D tisku.

Toto téma je v dnešní době velmi přitažlivé a motivující k vlastní „konstruktérské“ činnosti. Umožňuje přenést myšlenku do reality, zkusit zhmotnit nápad pomocí výpočtu, kresby.

Semináře se účastnilo 15 žáků z vyššího gymnázia, probíhal celkem 5 hodin. Úvodní část byla věnována teoretickým informacím o technologii tisku, typech tiskáren, o využití a výrobě 3D předmětů. Studenti si popovídali i o tom, jak trojrozměrný tisk ovlivní budoucnost, kde všude i v současnosti hraje důležitou roli, např. ve strojírenství, stavebnictví, architektuře, medicíně, archeologii. Stopy 3D tisku najdeme i v uměleckých oborech, jako je sochařství, móda, design. Zajímavé využití má i ve školství v oblasti názorných trojrozměrných výukových pomůcek, např. v biologii, fyzice, zeměpisu, kdy lze ukázat i princip pomůcky a její funkci. Prezentace byla zakončena soutěžemi o již hotové trojrozměrné lodičky.  

V praktické části se žáci naučili základy modelování v 3D modelovacím programu Design Spark Mechanical, který je možný si zdarma stáhnout na internetu. Studenti zjistili, že není snadné skloubit model na počítači s realitou výtisku. V průběhu semináře si žáci mohli svoje vlastní dílko vytisknout na dvou tiskárnách, které byly v rámci workshopu k dispozici.  Výrobky jako  raketa, sekerka, kostky, vizitka, přívěšek, prstýnek byly ve většině případů podařené a žáci si tak mohli odnést domů nejenom teoretické znalosti a dovednosti, ale i svůj navržený model.

Z reakcí žáků bylo zřejmé, že je seminář zaujal. Je to dobrý příslib do budoucna, protože škola bude tiskárnu tohoto typu pořizovat a využívat v rámci hodin informatiky, případně jako volnočasovou školní aktivitu.

                                                           Mgr. Monika Stará 

foto